Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Ako správne ošetrovať drevo, aby nám vydržalo roky

Drevené konštrukcie z mäkkého dreva v exteriéri sú okrem UV žiarenia najviac vystavené drevokaznému hmyzu a hubám spôsobujúcim modranie a hnilobu. Fungicídne napúšťadlá práve tomuto zabránia.

V ďalšom kroku napúšťadlo zafixujeme dvoma nátermi lazúry. Na výber máme tenkovrstvé a hrubovrstvé lazúry. Tenkovrstvá lazúra   je vhodná na vlhkejšie a menej suché drevo. Hodí sa skôr na nátery plotov, altánkov, chát, pergol, dreveného nábytku, drevených podhľadov, konštrukcií a stavebných prvkov. Viac zvýrazňuje štruktúru dreva.

Hrubovrstvá lazúra sa využíva skôr na rozmerovo stále prvky, ktoré už svoju veľkosť napr. podľa vlhkosti a teploty nemenia. Ako sú okenice, dvere, okná, podbitie či obloženie domu. Hrubovrstvú lazúru a krycie farby na drevo je vhodné použiť len u dokonale suchého dreva – čo je 17% vlhkosti (pre ilustráciu, do sušičky dreva ide drevo vyrúbané s 80% vlhkosťou, zo sušičky vychádza zhruba s 8–12%, ale spätne sa opäť dostáva na 17–18%, keďže prirodzene nasiakne vlhkosť z okolia). Pokiaľ použijeme hrubovrstvú lazúru alebo kryciu farbu na drevo, ktoré nieje dokonale suché, lazúra sa bude lúpať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia