Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Oleje na drevo

Oleje na drevo v zásade rozdeľujeme na olejové zmesi (syntetické oleje, oleje s prímesami, s pridanými látkami, oleje s voskami, atď.) a na prírodné, a teda prirodzene "čisté" oleje.
Čisté oleje na drevo sú najvhodnejšou prírodnou voľbou zdravého ošetrenia všetkých drevených povrchov. Nakoľko olej a drevo sú oba "živé" materiály, je napúšťanie dreva prírodnými olejmi tou najprirodzenejšou variantou úpravy. Všeobecne pre oleje i olejové zmesi platí, že povrch materiálu úplne neuzatvoria, takže drevo môže "dýchať". Každé napustenie dreva olejom prirodzene vyzdvihuje jeho kresbu, a čiastočne aj posunie jeho farebný odtieň.
Postup pri napúšťaní dreva olejom je nasledovný (platí pre oleje i olejové zmesi):
 
Olej nanášame na povrch štetcom, prípadne valčekom, handričkou alebo hubkou. Po uplynutí cca 5 - 20 minút, no niekedy až 1 hodiny (zavisí od druhu dreva a použitého oleja) od vykonania náteru prebytočný olej zotrieme, najlepšie savou látkou alebo papierovým obrúskom. Ďalší náter aplikujeme ideálne po viac ako 24 hodinách, pričom celkovo nátery by mali byť aspoň dva. Ak chceme dosiahnuť ešte lepšiu ochranu dreva, vykonáme jednotlivé nátery s dlhšími časovými rozostupmi. A môžme zájsť ešte ďalej - riedením oleja (napr. terpentínom, pomarančovým olejom) dosiahneme jeho hlbšie preniknutie do dreva. Riedia sa najmä prvé nátery.
 
Nevýhodou úpravy povrchu a ošetrovania dreva olejom je nutnosť pravidelnej opakovanej aplikácie, a to v rôznych časových intervaloch. Spravidla každého pol roka až 2 roky, v závislosti od druhu dreva, druhu použitého oleja, od prostredia, v ktorom sa drevo nachádza a od ďalších vplyvov, ktoré naň pôsobia.
 
Vedeli ste, že...?
Prírodná ľanová fermež, ktorá sa pre svoje výborné impregnačné a spevňujúce vlastnosti používa na ochranu dreva už od nepamäti, je vlastne varený ľanový olej.
Tungový olej, vhodný na zaťažované plochy, a všade tam, kde je vyžadovaná zvýšená odolnosť voči vode a oderu, je olej z orechov ázijského stromu Aleurites fordii.
Niektoré druhy olejov, ktoré sa prioritne používajú na ochranu dreva, sa využívajú aj ako ochrana kovových predmetov pred koróziou (čepele nožov, reťaze, atď...).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia