Kategórie
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

Ako používať farby

Podľa vašich farieb dobrý psychológ pozná, s kým má tú česť. My vám prinášame dizajnérske rady, postrehy a aj inšpiráciu. Naučte sa ako farby kombinovať, a vytvorte si farebný interiér podľa vlastných predstáv. Interiér, v ktorom sa budete cítiť doma.

 

 

Základné informácie o farbáchC:\Documents and Settings\Administrator\Dokumenty\Preberanie\index.jpeg

Všeobecne sa farby delia na 3 kategórie:

teplé: červená, oranžová, hnedá, žltá a žltozelená

studené: modrá, zelená, modrozelená, fialová

neutrálne: sivá, biela, čierna

Všeobecne sú teplé farby stimulujúce, veselé a prebúdzajúce dobrú náladu. Studené farby sú upokojujúce, dokážu poctivo znížiť teplotu v miestnosti až o tri stupne.

Hitom dneška sú farby neutrálne – široká škála bielej, čiernej i odtieňov sivej, ktoré sa vynikajúco kombinujú s teplými i studenými farbami.

Farby sa ďalej delia na:

primárne (základné) – červená, žltá a modrá

sekundárne – ktoré vznikajú zmiešaním dvoch základných farieb

doplnkové – tie, ktoré vo farebnom kruhu stoja oproti sebe a dávajú najsilnejší farebný kontrast (červená a zelená; žltá a fialová; modrá a oranžová)C:\Documents and Settings\Administrator\Dokumenty\Preberanie\red-icon-blue-yellow-circles-theme-apps-colors.png03.20.164 05 46pm.png

 

Optické triky

Na výber  farby má vplyv aj orientácia interiéru podľa svetových strán. Najviac slnka dopadá do interiéru orientovaného na juh, nasledujú miestnosti obrátené na západ a potom na východ. Najmenej svetla je v miestnostiach obrátených na sever – sú vhodné pre maliarov, fotografov či dizajnérov – jednoducho pre profesie, ktoré si vyžadujú rozptýlené svetlo, ktoré neovplyvňuje farby. Do miestností orientovaných na juh a západ by preto mali ísť farby tlmené, v miestnostiach orientovaných na východ a sever potom môžu byť aj žiarivejšie tóny. Pôsobenie farieb v interiéri ovplyvňuje aj umiestnenie okien. Stena pri okne je najtmavšia, oproti oknu najsvetlejšia.

Farby nadväzujte v rohoch

Ideálnym medzníkom pre zmenu farebného tónu v rámci stien jednej miestnosti sú jej rohy. Vždy však majte na pamäti, že farby stretávajúce sa v rohu, sa vzájomne ovplyvňujú.

Farebné rozdelenie jednej steny

Keby sme chceli miestnosť farebne rozčleniť a rovnú plochu jednej zo stien vymaľovať dvoma farbami, mal by byť tento zámer vedený nejakým účelom – napríklad potrebou optického vymedzenia jedálenského kúta, prípadne kuchyne v rámci jednej obytnej miestnosti malého bytu.

Plošné pomery farieb

Odporúča sa kombinovať v interiéri iba tri farby, ktorým priradíte plošný pomer podľa svojich preferencií.

60% prevládajúca farba (väčšia časť výmaľby)

30% doplňujúca farba (výmaľba  na jednej stene alebo časti steny/farba nábytku)

10% akcentujúca farba (textílie, doplnky a dekorácie)

Farebná harmónia a kontrast

Dôležité je uvedomiť si aký efekt chcete pomocou farieb dosiahnuť!

Harmonicky pôsobiaci interiér: na vytvorenie dojmu harmonického interiéru použite odtiene jednej farby. Môžete ju kombinovať s neutrálnymi farbami (sivou, čiernou, bielou).

Interiér s farebným kontrastom:  výrazne pôsobiaci interiér vytvoríte kombináciou farieb ležiacich na protiľahlých pozíciách farebného kruhu: červená a zelená, žltá a fialová, modrá a oranžová.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia